develooper Front page | perl.qpsmtpd | Postings from July 2014

qpsmtpd-async weird ParaDNS lookup problem

Thread Next
From:
David Favor
Date:
July 17, 2014 14:18
Subject:
qpsmtpd-async weird ParaDNS lookup problem
Message ID:
53C7DB3A.9010008@davidfavor.com
I've been running qpsmtpd-async for years on all sorts of servers.

Likely I have something in DNS setup slightly wrong on a new server
I'm setting up + what's wrong escapes me.

The symptom is qpsmtpd-async hanging forever in the HELO sequence.

Both forkserver + prefork work fine + async works so much better,
I'd like to resolve this problem.

Here's an example of the problem...

Listen child making a Qpsmtpd::PollServer for 7.
11869 in config(plugins)
11869 config(plugins) returning (resolve_sender_host dont_require_anglebrackets rcpt_simple test@newswire.net chris@newswire.net doug@newswire.net support@newswire.net accounting@newswire.net
sales@newswire.net debrown@newswire.net maildir /cluster/clients/ivan-budimir %d/users/%l/Maildir) from cache
DNS failure looking for 127.0.0.1 after 0 secs (looked for 1, got 0)
11869 (connect) running plugin: resolve_sender_host
11869 (connect) resolve_sender_host: DEBUG: ip=127.0.0.1 host=localhost domain=localhost
11869 Plugin resolve_sender_host, hook connect returned DECLINED,
11869 in config(smtpgreeting)
11869 config(smtpgreeting) returning (Ready!) from cache

Notice this line emitted from ParaDNS...

    DNS failure looking for 127.0.0.1 after 0 secs (looked for 1, got 0)

Bind looks good...

    biz-net2# netstat -pluten | grep named
    tcp        0      0 127.0.0.1:53            0.0.0.0:*               LISTEN      105        6068        4715/named
    tcp        0      0 127.0.0.1:953           0.0.0.0:*               LISTEN      105        6073        4715/named
    tcp6       0      0 ::1:53                  :::*                    LISTEN      105        6070        4715/named
    tcp6       0      0 ::1:953                 :::*                    LISTEN      105        6074        4715/named
    udp        0      0 127.0.0.1:53            0.0.0.0:*                           105        6067        4715/named
    udp6       0      0 ::1:53                  :::*                                105        6069        4715/named

And host seems to work too...

    biz-net2# host localhost
    localhost has address 127.0.0.1
    localhost has IPv6 address ::1

    biz-net2# host 127.0.0.1
    1.0.0.127.in-addr.arpa domain name pointer localhost.

If I turn on ParaDNS debugging (export PARADNS_DEBUG=100) I just see the lookup fail again...

    100/2 [17636] dns lookup: Trying to resolve A: 127.0.0.1
    100/2 [17636] dns lookup: NS Query: 127.0.0.1 (60806)
    DNS failure looking for 127.0.0.1 after 0 secs (looked for 1, got 0)

biz-net2# perl -MParaDNS -e 'print "$ParaDNS::VERSION\n"'
2.0

Anyone have any suggestions?

Thread Next


nntp.perl.org: Perl Programming lists via nntp and http.
Comments to Ask Bjørn Hansen at ask@perl.org | Group listing | About